Wednesday, October 14, 2015

Tost Yiyen Test Çözen Öğrenci Prototipi

Okullarda akademik başarı endeksli yaklaşım, baştan aşağıya evrensel değerler adına atılacak adımları tıkadı. Tost yiyen test çözen öğrenci prototipi eğitim yerleşkesinde yerini aldı. Bugün nicelikte başarıyı arama anlayışı, nitelikli işlerin ortaya çıkmamasına sebep teşkil etti. Bu durumu izahta, sıkıntıları birebir yaşayan eğitimcilerin ciddiye alınıp dinlenilmemesi gerçeği yatmaktadır. Zira eğitim sahasındaki öğretmenler 'bahaneler yerine çareler arayarak' pazu güçleri ile her şeye rağman efor sarfetmekteler. Sorunları biriktirmeyip çözüm üretmeye çalışan öğretmenlerin canhıraş gayretlerinin yanında, günümüzde sorunları 'dert eden' yöneticiler değil, sorunları 'dert edinen' yöneticelere ihtiyaç duyulduğu kesindir.

'Ama sistem bu' klişesinden sıyrılıp varis olduğumuz neslin ihyasında çabamızı esirgememeliyiz. Hepiniz bilirsiniz ki çocukların çalışmalarında kırılma noktası 'bıkkınlık' anı ve ötesinde seyreden 'kararsızlık' tuzağıdır. Bu durumdan çocukların çıkabilmesi için de 'sebat' , 'azim' , 'sabır' , 'kararlılık' gibi erdemlerin bilincinde olması elzemiyet kesbetmektedir. Ebeveyn evlatlarını sürü psikolojisi ile at başı giden yarış psikolojisine sokmaktan  uzak durup değerlerin yüceltilmesi için kafa yormalıdır.

Eğitim, bir milletin ruhudur. Eğitimi bir toplumdan çektiğiniz vakit ölü bir milletin serencamesini tarih sayfalarında görmeye başlarsınız. Bir ülkenin eğitim adına yaptığı fedakarlık, sahip olduğu vizyonu gerçekleştirmenin bedelini ödemektir.

Bir dert için sarfettiğiniz efor ne kadarsa neticesi de 'o kadar nitelikli' olur!




0 comments: