Sunday, January 22, 2017

Açık ve Kapalı Sistem

İçine Kapanık
İçine Kapanık
Siz kendinizi iyi tanımlarsanız başkasının da sizi gözlemlemesine fırsat vermiş olursunuz. Bu durum açık ve kapalı sistem içerisinde fıtrata meyan hareket eden bireylerle iletişimde çok önemlidir.
İyi bir gözlemci olan açık sistem bireylerin, dışarıyla bilgi alışverişi çok hızlı olup, değişim peşinden gelir. Dışarıya daima açık zihin sergilediği için de virüs kapma riski daha fazladır. Neticede de bilgi çabuk eskir. Bu tarz çocuklarla ilgilenmede gelişimin önünden gitmeli ve kendini daima güncelleyebilmeli. Kadîm mefkûre anlayışını güncelleyerek yenileyerek daima gayret sarfedilebilmeli.
İçe dönük yaşama formatındaki kapalı sistemde ise etrafı surlarla çevrili bir kale gibi insanla karşılarsınız. Kalıcı izli alışkanlıklar gözlemlenerek kapalı sistem bireylerin hâlet-i ruhiyesi hakkında bilgi edinilebilir.
Davranışların mayasındaki alışkanlıklar halata benzer, her gün bir life ilmek atarken sağlamlaşma adına da yol alır durur. Nitekim insan açlıktan değil, alışkanlıktan ölür. Alışkanlıkların dışa vuruşları itibar alınarak bireyi muhatap alma,  sağlıklı çözüm yöntemlerini de ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle de kapalı sistem bireylere emir vermeden bol bol soru sorarak teğet açılımlarla adım atmasına müsaade etmeli ve belki de iki ay gibi bir zaman zarfında  birebir ilgilenilmeli. Sabır ve ısrarı elden bırakmadan bir ilgilenme olsun ki entropilik bir durum söz konusu olmasın.
Sorunu ve sıkıntıları içselleştirip sahiplenen bireylerde oluşan entropi, kişiye hiç bir zaman da depar attırmayacaktır. Zira öldürmeyen sıkıntının, insanı daha da güçlendireceği akıldan çıkarılmamalıdır . Bu çerçevede insanlarla yol alırken , sıkıntıların kalıcı izale olması adına 'yaya hareketi' sergilenmesi yerinde olacaktır. Yani kapalı sistem bir mizacın açılmasına mühlet veren davranış inisiyatifini beklemek akıllıca olacaktır. Genellikle doğrudan yontarak muhatabı açmaya çalışma gayretinin beyhûde kalacağı unutulmamalıdır. Zira traş etmeden önce müşterisinin sakalını sabunlayan bir berber edasıyla hareket etmek fayda getirecektir.


0 comments: