Saturday, January 21, 2017

Çocuk Eğitiminde Beden Dili

Yukarıdan aşağıya sevgi, aşağıdan yukarıya saygı hâlesinde büyüteceğimiz çocuğun ruhun aynası mesabesindeki gözü ile kontağa geçerek duygu aktarımı ehemmiyet arzeder. Göz, beden dilinin fokus noktasıdır. İki karışlık bir çocuğa üstten baktığın sürece poyraz esmeye devam edecektir. Uyum fizikî davranışla başlar ve ruhen sağlamlaşarak devam eder. Çünkü her duygu kendini beden diliyle mutlaka ifade eder.
"Devir Yavuz Sultan Selim dönemidir. Yavuz' a yoldaş ve sırdaş olan nedimi Hasan Can ile birlikte Mısır seferine çıkacakları gün kayıkla Üsküdar'a geçerler. Nedendir bilinmez Sultan yoldaşına takılır:
 'Hasan Can kahvaltı yaptın mı?'
Hasan Can cevap verir:
 'Belî (evet) Sultanım!'
-Yumurta seversin değil mi?
-Belî Sultanım!
Aradan yıllar geçer. Yollar, muharebeler, insanlar, şehirler... Nihayet Mısır seferi biter, İstanbul'a gelirler. Şimdi yine sandaldadırlar. Ama bu kez yönleri Sarayburnu'nadır. Sultan ansızın Hasan Can'a döner ve :
 'Nasıl bre?' der.
Hasan Can'dan cevap ışık hızıyla gelir:
'Rafadan sultanım!” J
Birlikte düşünmek, beraber hissetmek. 'Hemhâl olmak' denilen şey bu olsa gerek.
Beden dilindeki uyum, davranışların da kalıcılığını artıracaktır. Uyum, birçok kabiliyetin yolunda bir ışıktır. Her insan sözlü veya sözsüz iletişim adına karşılıklı muhatap arar. Davranış biliminin geliştiği dönemimizde maalesef ailede ebeveyn , okulda da öğretmenler bilişim çocuklarıyla iletişimde zorlanmaktadırlar.
Günümüzde ikna döneminin çocuklarıyla etkili ve etkin iletişim kuramama yoksunluğu giderek artmaktadır. Bunun temel nedeni de bizlerin daha çok sözlü iletişim kuşağında yetişmesinden kaynaklanmaktadır. 'Ağlamayan çocuğa mama verilmez' ve 'derdini söylemeyen derman bulamaz' gibi atasözlerin bağrında yetişen bizler, beden dili ile ilgili ihtisasların mahrumiyetini yaşamaktayız. Bilinmeli ki iletişimde beden dilinin etkisi %55 iken kelimelerin kullanılış şekli %38 , sizin ne söylediğinizin oranı ise %7'den öteye gitmiyor.

Eğitim; kafayı geliştirmektir, hafızayı doldurmak değil. Fizyolojinin, mâlumat yığınlarının üzerinde baskın etkisinin hissedildiği bir süreçte, insan ruhuna tesiriyetin kesbedilebilmesi için beden dilinine çok iyi hâkim olmalı ve balınızı tenekeden değil kâseden sunmalısınız.
 Unutulmamalı ki iletişim bilgi değil, davranıştır.

0 comments: