Thursday, October 29, 2015

Reaktif Bağlanma Bozukluğunda Anne!

Erken dönemde çocuğun gelişimsel bozukluk kapsamında değerlendirilen reaktif bağlanma türünün aileye bakan yönü bulunmaktadır. Genellikle 0-5 yaş arası dönemde anne-çocuk arasındaki rabıtanın tam teşekkül edememesinden kaynaklı bir bozukluk çeşididir. Çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmasında asli görev üstlenen annenin aktif olduğu bu süreçte umumiyetle çocuk bakımını kendisinin üstlenmesinde fayda vardır.

Reaktif bağlanma bozukluğu olan çocuklarda belirgin olarak şu durumlar görülür;

İçine kapanıklık,
Etrafındaki kişilere ve olaylara duyarsız kalma, 
Geç konuşmaya başlama,
Çok sık kendine göre hareketlerini tekrar etme,
Göz kontağı kuramama, 
Beslenme düzensizliği, 
Akranlarına karşı ilgisiz kalma,
Hareketli şeylere aşırı ilgi gösterme,
Kendine yaklaşılmasına müsaade etmeme,
Pasif aktiviteler olan televizyon ve bilgisayar başında fazla vakit geçirme,
Ev ortamındaki eşyalara zarar verme eylemi.

Bu durumlar genellikle 4 yaşına kadar anne yerine çocuğun bakıcılara muhatap olmasından kaynaklanır. Diğer taraftan da aşırı otoriter ve cezalandırıcı aileler ile, tutarsız aile yapısı, aşırı koruyucu ebeveyn tipi ve erken dönem anneden ayrılışlar ile çok genç anne olanların yetersiz ebeveynlik sergilemeleri bu bozukluklara mahal bırakacak etkenlerin başında gelir.

Reaktif bağlanma bozukluğunu sezemeyen aileler 5 yaşına kadar çocuktaki görülen belirtileri 'çocukluk' deyip geçiştirmektedirler.Oysa ki dikkate alınmayan bu süreç kalıcı hasarlara sebebiyet verebilmektedir.

Çocuğun korunmaya ihtiyacının sağlanması gerektiği bu dönemde, anne çalışıyorsa çok sık bakıcı değiştirmekten uzak durmalı , pedagojik açıdan anne çocuk bağlanmasının arızasız sağlanması , duygusal dilin etkin kullanımı, mobilizasyon araçlarından ziyade problem çözme yeteneğini yükseltecek oyunların oynatılması, dingin ve neşeli bir aile ortamının yansıtılması, sevgi ile birlikte sınırları bilecek limitlerin konulması, babanın anneye desteği ile birlikte çocuğun göz kontağı kurmasını sağlayacak temas dilini geliştirilmesi ve tüm bu davranış dillerinde annenin yalnız bırakılmaması elzemiyet kesbetmektedir.

Çocuğun erken yaş karşılaştığı güvenli bağlanma sorununun yol açtığı reaktif bağlanma bozukluğu, aile ortamında sağlanan huzur atmosferi ile kısa sürede giderilecektir.Unutmayalım ki duygusal tutunmayı sağlayamayan çocuğun güven aurası küçülür.

0 comments: