Friday, October 9, 2015

Ailelerin Çocuklardaki Sürdürülebilir Dikkat Eksikliği İlacı:Sebat


Günümüzde çok çabuk sıkılan bir nesille karşı karşıyayız. Ailelerin hayatın akışı içerisinde çocukları ile ilgili davranış edimlemelerinde en sık ifade ettikleri husus sebatsız reflekslerdir. Sürdürülebilir dikkat eksikliği sendromunu yaşayan aileler evlatlarına karşı yönlendirici ve somut adımlar atarak davranış kazanımı elde edebilirler. Bu da beyinde salınımı artan hormanların farklı zaman dilimlerinde aktivite oluş hallerine göre harekete geçirebilmenizle mümkündür.

Evde çocuğunuzun bilişsel ve sosyal faaliyetlerine olumsuz etki edecek davranış modellerinden kaçınmak ailenin vazifesidir. 'Çocuğum çok zeki ama dikkat dağınıklığı yaşıyor' ifadeleri çoğunlukla ebeveyn tarafından dillendirilmektedir.

Çocuğunuzun herhangi bir etkinliği bitirmede güçlük yaşamasını, verilen sözlü ifadeleri yerine getirmekte zorluk çekmesini, dış uyarıcılara karşı direnmekte güçlük yaşamasını, sınavlarda ilgili yönergeleri takip etmedeki ıskalamalarını , ödevlerini bitirmede zorluk çekmesini ve  bilgileri eksik algılayıp bütünsel çerçeveye oturmakta yaşadığı güçlükleri aile olarak gözlemliyorsanız yapmanız gereken bireysel değil ebeveyn davranış dönütleri olmalıdır.

Beyin, yapı itibari ile hissiyatların değişkenliğine göre tepki verir ve hücrelerin aktivasyonuna dair adımlar atar. Birey zevk alarak yaptığı işlerde uzun metrajlı eylemlerde bulunabilir. Bir çocuğun sevdiği bir oyunu saatlerce oynaması onun dikkat eksikliğinin olmadığı anlamına gelmez. Çünkü zevk alarak davranıştaki sürdürülebilirliği ortaya koyabilmektedir. Aynı çocuk ödevleri karşısında veya sınavlarında aynı sürdürülebilirliği gösteremiyorsa ilgili kişinin 'sebat eşiği' konusunda formasyona tabi tutularak geliştirilmesi gerekmektedir. Bir işi sonuna kadar sürüdürebilme becerisi olan sebat, içinde kararlılığı barındırır.

Aile olarak üzerinde yoğunlaşacağımız unsur, beynin zevk alan bölümünü aktivite etmekten ziyade dayanıklılığa cevap verecek bölümlere yatırım yapmak olacaktır. Unutmayalım ki işlevselleştirilmeyen nöronlar ölüme mahkum edilmektedir. Monoton bir hayat ve tekdüze davranışlar ile nöronlarınızı pasifleştirerek sinapslarınızı geçici servis dışı haline getirmeye çabalamayın.

Ebeveyn olarak yapacağınız en önemli sürdürülebilir dikkat eksikliği ilacı çocuklarınızın sebat eşiğini artıracak aktiviteler olacaktır. Evde çocuğun sıkılacağı bir eylemi hep birlikte belirli bir zaman dilimi çerçevesinde uygulamaya çalışın. Unutmayın bu aktiviteyi sadece çocuğunuza  yaptırırsanız uyguladığınız eylem ceza olur. Bizler ceza değil sebat çizgili davranış modelleri geliştirmeye gayret etmeliyiz. Tüm teknolojik materyallerinizi bir kenara bırakıp evinizin salonunda 40 dakikalık bir okuma saatini ailecek  gerçekleştirebilirsiniz. Bu tarz çocuğunuzun sıkılganlık oranı yüksek eylemler kişide sebat ahlakını ziyadeleştirecektir. Böylece çocuğunuzun sıkılacağı işlerde ortaya koyduğu sebat, sürdürülebilir dikkat dağınıklığını da ortadan kaldıracaktır. Format olarak sıkıcı aktiviteleri yaşam tarzınıza göre düzenleyip çeşitlendirebilirsiniz. 2 aylık bir zaman dilimi sizin için yeterli olacak ve irade beyanında önemli adımlar atmış olacaksınız.







0 comments: