Tuesday, October 6, 2015

Ailecek Zihinsel Performansımızı ve Yaşam Kalitemizi Yükseltecek 17 Egzersiz

Vücudumuzun santrali konumundaki beyin günümüzde rantabl kullanılamama sıkıntısı çekmektedir. Yaradan tarafından bahşedilen beyin, günümüzde nasıl kullanılması gerektiği konusunda sıkıntı çekmektedir. Zira bugünün insanı zihinsel verilerini beynin kapasitesi ile ilintili tutmaktadır. Aslolan beynin çapı değil israf ettiğimiz ve  atıl bıraktığımız beyin alanlarıdır.

Yaradan tarafından baş tacı masabesinde ehemmiyete layık diye insaoğlunun başına yerleştirilen beyin, günümüzde pervasızca kullanılıyor desek yanılmayız. %25lik oksijen tüketimine sahip beynimizin iki yarımküresinden sol bölüm  vücudumuzun sağ tarafını , sağ bölüm ise sol tarafını kontrol etmekle vazifelidir. Bu asimetrik çerçevede denilebilir ki sadece sol lobu çalışan veya yalnız sağ lobu çalışan insan yoktur, beynin her iki tarafını da nasıl kullanacağını bilemeyen insan vardır. 

Yaşam kalitenizi yakalamada önemli bir mihenk taşı olan günlük davranışların niteliğini artırmanın kaynağı beynin rantabl kullanılmasıyla alakalıdır. Günlük hayatınıza rabtedeceğiniz ve ailecek yapacağınız küçük  aktiveler ile 2 aylık bir zaman diliminde özellikle sağ beynin reflekslerine muhatap olabilirsiniz.Nitekim günümüz eğitim modelinde sol lobun faaliyetine cevap verdiği alanlarda yerini alan çocuklarımız bilgi hamalı olma sürecine çoktan girmiş bulunmakta.Unutmayalım ki çocuklarımız bilginin hamalı olmak için değil 'bilgiye nasıl erişilebilir' becerisini kazanmak için eğitim alır.

Ebeveyn olarak çocuklarınızla 2 aylık bir süreç dahilinde uygulayanacağız aşağıdaki faaliyetlerle odaklanma, seçicilik, uyum problemi, muhakeme gücü , duygusal iletişim becerisi, empati, dikkat dağınıklığı , hayal gücü , davranış isteksizliği, motivasyon gibi konulardaki sorunların doğal olarak izale olduğunu görebileceksiniz;

1-Çocuğunuzu okula götürürken veya işyerinize giderken farklı yollardan gitmeyi deneyin.
2-Evde bozulmuş veya parçalanmış oyuncakları bir araya getirerek ailecek hafta sonu tamir değil yeni bir oyuncak yapma gayretine girin.
3-Saçınızı tararken sol elinizi kullanmaya , solak iseniz sağ elinizi kullanmaya çalışın.
4-Çocuğunuzun kısa bir videosunu çekin ve onunla birlikte seyredin.Olumsuz hiçbirşey ifade etmeden karşılıklı yorumlayın.
5-Hafta sonu ailecek fotoğraf çekin. Ailenin her bir ferdinin çektiği fotoğraf olsun.Akşamleyin beraberce fotoğraf ayrıntılarını keşfetmeye bakın.
6-Hafta sonu çocuğunuzla doğa yürüyüşü yapın. Ancak engebeli yerler tercih etmeyi unutmayın.Mevsimi gelince birlikte uçurtma yapın ve uçurun.Bırakın çocuğunuz doyasıya gökyüzünde idare ettiği bir nesneyi tutsun.
7-Bir hafta sonu ailecek soy ağacınızı yapmaya çalışın.
8-Türk zeka ve strateji oyunu olan mangala gibi oyunlar oynayın.
9-Hergün çocuğunuzla birlikte İngilizce 5 kelime öğrenin.
10-Hafta sonu yürüyüşünüzde manzarası güzel bir yere bağdaş oturun ve çocuğunuzla birlikte gözünüzü kıpmadan bütünsel bakmaya çalışın.Ve manzaraya sırtınızı dönerek ailenin her bir ferdinin neler gördüğünü karşılıklı olarak dinleyin.Nereleri ıskaladığınızı birlikte keşfedin.
11-Kendizin iki hafta içinde giymediğiniz bir renkte elbise , aksesuar , gömlek takının.
12-Ailecek dairesel oturararak kelime oyunu oynayın. Her kelime hangi harfle bitiyorsa saat yönü çerçevesinde sıradaki  o harfle yeni bir kelime türetmesine imkan verin.
13-Çocuğunuzun zihin haritaları ile çalışmasını sağlayın.
14-Enstrumantal müzik dinleyin.
15-Akıllı telefonunuzdan 5 numarayı ezberleyin.
16-Arabanın hep aynı tarafına oturmayın.Cuma namazında hep aynı bölgeyi tercih etmeyin.
17-Her hafta ebeveyn olarak çocuklarınızla istişare yapmayı gelenek haline getirin. Gündem 1 tane bile olsa mutlaka o gün toplanın.Çocuklarınızın kararlarına istişarede saygı duyun ve ailecek aldığınız kararları esnetmeyin.

Yukarıdaki aktiviteleri bir yük gibi görmeden aile olarak yaşam kalitenizin ve zihinsel performansınızın artmasına vesile olacak bir faaliyet zinciri olarak yapmaya çaba sarfedin.Unutmayın beyninin sol lobunu aktif kullanan insanlarda rahatım bozulmasın mülahazası çok yüksektir. İşler yolunda repliği onlar için bulunmaz hint kumaşıdır. Bu tip insanlar genellikle de yeniliğe karşı kapalıdır. Yenilik macera gerektirdiği için de cesaret edip korkuyla başbaşa kalmaya yeltenmezler!

0 comments: