Wednesday, October 28, 2015

Herşeyi Sınırda Yaşama Kişilik Bozukluğu: Borderline

Çocukların gelişim dönemlerinden 1 ila 3 yaş arası süreçte kendilik algısı çok ehem arzeder. Bedensel tutunmanın zirvede olduğu bu dönemde çocuk bir taraftan ebeveynin yardımını istemlerken, diğer taraftan da kendi başına davranışlar sergileme gayreti içerisindedirler. Bu zaman diliminde anne babalar çocukların bu çabaları karşısında cezalandırıcı tavırlar içerisine girmemeleri gerekmektedir. Zira cezalandırıcı refleks çocukta şiddetli ayrılık korkusuna sebebiyet verir. Çocuğun kendilik algısı içerisindeki tutunma faaliyetleri akim kalmış olur.

Çocuğun duygusal paylaşım yaşayacağı süreçte ebeveynin yeterli çabayı gösterememesi sağlıklı bir benlik oluşmasına mahal vermeyecektir. Özellikle çocuğun hislerini ve davranışlarını göz ardı edecek bir yaklaşımdan aile uzak durmalıdır. Çocuğun benliğinin yapılanmasında attığı küçük adımları dikkate almayan ebeveyn sürekli desteğe gereksinimi olan bir bireye sahip olur.

Özellikle erken yaş dönemlerde çocuk aile içi yoğun çatışma içinde kalıyorsa ve duygusal paylaşımdan yoksunsa olumlu bir benlik yapısından mahrum kalabilmektedir. Bu durum gelecekte gün içerisinde dört mevsimi birden yaşayacak bir kişiğe büründürebilmektedir. Çok dingin ve sakin bir halet-i ruhiyeden saldırgan bir kişiliğe, gün içerisinde enerjik ve neşeli bir halden hayatından bezginliği ifade edecek bir yorgunluğa geçişi bu kişilikte gözlemleye başlarsınız. Genç erişkin dönemde de kişiler arası çatışma ve duygulanımda tutarsızlıklar hissedilir. Daha sonra kendini boşlukta hisseden bir birey olarak ani dürtüsel hareketler sergileyerek depresifleşebilmektedir.

Kimlik bozukluğunun yaşandığı böylesi dönemlerde bireyin gözünde çok mükemmel bir insan  bir gün sonra çok değersizleşebilmektedir. Öfke ve dürtüsel davranışların çıkıntı olarak görüldüğü bu süreçlerin temelinde 'borderline kişilik bozukluğu' vardır.Ani hal değişimlerinin yaşandığı bu süreç tam anlamıyla fırtınalı bir kişilik bürünümüdür. Kendilik durumunun sınırda olması bireyi çıkmaz bir vetireye sürükleyebilir.

Günümüz ailelerinin çocukların erken dönem bedensel ve ruhsal tutunma dönemlerinde sergiledikleri çabaları karşılıksız bırakmaması önem arzeder.Çocuğun kendini kabul ediş ve kendini sergileyiş sürecinde ailenin kayıtsız kalmaması olumlu benlik hamlesi olarak algılanır.  

Borderline kişilik bozukluğu çarpık aile yapısında, madde bağımlılığı yaşayanlarda, evladlık olanlarda , tutarsız ebeveyn dairesinde ve duygu dilinden mahrum aile ortamlarında görülme sıklığı maalesef yüksektir.

0 comments: