Tuesday, October 27, 2015

Çocuğunuz İnatçı mı?

Çocuklar erken dönem yaş seviyesinde ebeveyn tarafından evin neşesi muamelesi görür. 2 yaşına kadar anne-babaya olan ihtiyacını hisseden çocuk , gözleri ile hep ebeveynini arar. Bu süreçte anne babanın çocuğuyla oynarken farketmediği bir durum vardır; azim ve kararlılık.

Yetişkinlerin bir oyuncağı eline alarak çocuğunun kucağında tırmanarak uzanması için çaba gösterme davranışını görmüşünüzdür. Veya yerdeki bir nesneyi çocuğun yakalayacağı bir anda yetişkinlerin ayaklarıyla iterek uzaklaştırması sahnesini. Bu davranış süreçlerinde çocuk hep dikkatini odakladığı nesneye kararlılıkla varmaya çalışır. Çocuğun fıtratına yerleştirilen bu önemli meziyet 'sebat'tır. Çocuklar sebat içinde ulaştıkları oyuncağa sahip olma becerisine gülerken , yetişkinler sadece çocuğun hareketlerine gülerler. Ebeveyn bu durumlarda kendi inadını bırakıp çocuğu zorlamamalı ve ağlattırmamalı.

Peki çocuğun sebat ahlakına sahip fıtratına anne babalar ne yapıyor ki sonradan çocuk inatçı , alıngan , saldırgan ve öfke nöbetleri geçiren bir davranış bozukluğu içine giriyor?

2 yaşından itibaren çocuk , bir taraftan ebeveynine ihtiyacını bilirken diğer taraftan da kendinin sınırlarını kavramaya çalışır. Bu süreçten itibaren evde anne babalarını çok iyi gözlemleyen çocuk , neşeli ve dingin bir ortam arar. 6 yaşına kadar yetişkinlerin birbirleriyle olan ilişkilerini gözlemleyen çocuk, ailesinin olaylar karşısında  tepkilerine de dikkat kesilir.

Güçlü otoriter ailelerin baskın kuralları ve aşırı izin verici ebeveynin davranışları çocuğun inatlaşmasına sebebiyet verir. 7-14 yaşlarında ailesine hizmet eden çocuk aynı zamanda birey olarak  kendini ispatlamaya çalışır. Benliğini hissettirmeye çalıştığı bir zaman diliminde çocuk, aşırı baskı veya aşırı serbest yaklaşımlarda inatçı bir kişiliğe bürünür. Unutmayalım ki 'inat' bir meziyet değil çocuğun ileriki zaman diliminde kalıcı hasarlar meydana getireceği bir davranış şeklidir. Zira 'karşıt gelme-karşıt olma bozuklukları' nın temeli inattan gelir. Ergenlik dönemde çığrından çıkan bu vetire önü alınmaz bir davranış bozukluklarını da ortaya çıkarabilmektedir.

Bugünün anne babaları ev içerisinde tutarlı davranış sergilemeli, kurallar çocuğun davranışındaki disiplini sağlamak için olmalı, sorunları sakince halledebilmeli , gereğinden fazla tepkisel yaklaşımlarda bulunulmamalı, azarlama yöntemiyle çocuğun kişiliğini zedelememeli , çocuğun inatla elde ettiği bir şeyi her daim 'inat' silahıyla elde edeceğini unutmamalı ve en ehemmiyetlisi de ebeveynin rol model olduğunu bilmesi elzemiyet kesbetmektedir.

Zamanında doğru adımlar atılmadığı takdirde çocuktaki 'sebat' meziyetinin 'inat' zehrine dönüşebileceği hatırdan çıkarılmamalıdır.

0 comments: