Thursday, October 8, 2015

30 sn. Kültürü ve Sürdürülebilir Dikkat Eksikliği!

30 sn. kültürünün yaşandığı günümüzde dikkat eksikliği çoğumuzun mağduriyetini yaşadığı bir durumdur. Özellikle öğretim hayatında çocukları olan ailelerin sorunlarının başında gelen dikkat dağınıklığının zeminini ise  maalesef bugünün yetişkinleri hazırlamaktadır. Nasıl?

Reklam kuşaklarının esaretini çocukların yemek yemeleri için bağlayan ebeveyn bilmiyor ki beynin bazı fonksiyonlarının işlevselliğine engel olduğunu. Bir annenin çocuğuna yemek yerken seyrettirdiği reklamlar 30 sn.lik sesli ve görüntülü hızlı geçişlerle evladınızın dikkat dağınıklığına zemin oluşturmaktadır. 'Ama çocuğuma yemek yediremiyorum' diyen annelerin sayısı az değildir. Burada ifade etmek istediğimiz televizyona bakılıp bakılmaması değil , seyredilen program formatının kısa geçişlerle akıp akmadığıdır. Yani bir çizgi film veya belgesele bakmak ile reklamlara seyretmek farklı şeylerdir. Çocuğumun dikkatini niye toparlayamıyorum acaba? Hiç düşündünüz mü?

Akıllı telefonların giderek yaygınlaştığı ama toplumsal olarak iletişimin zayıfladığı bir süreçte mobil cihaz kullanımı yaş seviyesi giderek düşmektedir. Teknolojik imkanlardan ihtiyacımız çerçevesinde faydalanalım derken bizler herşeyimizi akıllı telefonlara bağladık. Bugün telefonu şarjda bekler iken sıkılan ve huzursuz olan bir çok insan var. Bağımlı olduğu telefondan mahrum olma korkusunu yaşayan toplum günümüz hasatalıklarından 'nomofobi' (no mobile phobia) gibi sosyal bir vebayı halihazırda yaşamakta. Bu durum gözlerini telefonundan ayırmakta zorluk çeken bir nesli de kaygılı ve endişeli hale getirdi. Herşeyi akıllı telefonundan okuyan nesil göz bozuklukları ile birlikte en önemlisi zihni fonksiyonlarını yavaş yavaş yitirir hale geldi. Evet akıllı telefonlar ile birlikte internete girdiğimiz tüm bilişim materyalleri bilgiye ulaşabilme becerimizi artırırken sürdürebilir dikkati azaltmaktadır. Bir bilgiyi internet sayfasında okurken sayfanın kenarındaki hareketli bannerler kişinin bilinçaltına çapa atar ve beynin bazı alanlarını pasifize eder. Eğer bir belgeyi internet sayfasından okuyacaksanız da hareketli sayfalardan ziyade istifade edeceğimiz bilgiyi internet sayfasından çekip kopyala-yapıştır metodu ile bir ofis programına aktarmanız faydalı olacaktır. Hareketli sayfalara alışan çocuklara kitap oku telkini yapıldığında 5-10 dakika içinde sıkıldığını siz de müşahede etmektesiniz. Çocuğum derslerde niçin dikkat eksikliği yaşıyor acaba?Hiç düşündünüz mü?

Bir diğer husus evin neşe kaynağı olan çocuklara bolca bahşettiğimiz oyuncaklar. Çocukların yaş seviyesine göre ve ihtiyaca göre oyuncak seçimi önemli olduğunu bilmekteyiz. Ancak ebeveyn bugün çocukların pedagojik ihtiyacına göre değil kendi varlık derecesine göre oyuncak alarak evi adeta oyuncak enkazı haline getirmektedir.Özellikle evde anne-babaların 'ne kadar çok oyuncak, o kadar biz rahat' anlayışıyla sergiledikleri tutumlar çocukların oynadıkları oyuncaklarla bağ kuramamasına sebebiyet verdi. Her kırılan ve dökülenin yerine alınan oyuncaklar çocuklarımızın hızlı yaşamında sürdürülebilir dikkat eksikliğini de bereberinde getirdi. Nesneler arası ilgi eşiği düşen çocuklarda zihni yeteneklerin azaldığı görülmeye başlandı.Az ve nitelikli oyuncaklarla büyüyen çocuklarda aidiyyet hissinin ve odaklanmanın daha görülebilir olduğu unutulmamalıdır. Çocuğum neden çok çabuk sıkılıyor,hiç sebat göstermiyor acaba? Hiç düşündünüz mü?

Günümüz toplumunda daha çabuk sıkılan, dikkati toparlayamayan , kararsız, hatırlamakta zorluk çeken, yanlış karar veren , iradesini beyan edemeyen, sürdürülebilir dikkat dağınıklığı olan ve muhakeme gücünü kullanamayan bir nesille karşı karşıya olduğumuz hatırdan çıkarılmamalıdır.Bu durumu düzeltecek olan ise siz yetişkinlersiniz.

[Yarınki makalemiz  'sürdürülebilir dikkat eksikliği' olan çocuklar için ailelerin yapacağı faaliyetler]



0 comments: