Sunday, October 25, 2015

Çocuklarınızı 'İzah Bağımlısı' Yapmayın

Günümüzde anne babalar çocuklarına her olan biteni mantık ölçüsünde izaha kalkışmaktadırlar. Oysa ki daha gelişme çağında olan çocukların davranış dillerinin oturmasında sarfedilen izaha bağlı eylemler bazen boşluğa düşebilmektedir. Her olayın izahı olabilir ama izah edilecek şeye çocuğun hazırbulunuşluk seviyesi uygun olmayabilir. 

Her yaşanılan olayda mantık arayan çocuk izah bağımlısı haline gelmektedir. Bu sefer ebeveyn çocuklarına yaptıracakları bir davranışı mutlaka bir mantık örgülemesi halinde sunma çabasına girmektedir. Bu durumda çocuk, muhatabından yeterli izahatı almadığı takdirde olumsuz davranış dili sergilemekten geri durmayacaktır. Bu sebeple bırakın çocuklar yapılacak işleri bazen yapılması gerektiği için yapmaya çalışsınlar. 

Çocuklar seviyeleri ölçüsünde yapması gerekli olan şeylerin izahına muhatap kılınmalı. Zira bugünün ailelerinde izah bağımlısı haline gelen çocukların ileri yaş seviyelerinde sosyal ilişkilerinde ciddi kopuklukların yaşandığı aşikar. Çünkü her şeye mantık ve izah çerçevesinde bakan birey, empati yapmakta zorlanırken aşırı bencil bir kişilik bozukluğuna da da yelken açmaktadır. 

Günümüzde 'sen bunu dedin', 'o şunu demişti', 'ben şu mantıkla söylemiştim' gibi çatışma ifadeleri bireyler arasındaki uçurumu artırmakta. Bunun nedeni de erken yaşta izah bağımlısı haline getirdiğimiz çocuklarımız.

Çocuğun 'sorumluluk duygusu' kazandırılmasında etken olan okul hayatı ile ilgili izahatların 'çalışırsan devlette iş bulursun' veya 'geleceğini kurtarırsın' gibi ifadelere dayandırılması olumsuz neticeleri doğurmaktadır. Nitekim ileride mesleğine  kavuşan çocuk sorumsuz bir birey olarak da karşımıza çıkabilmektedir. 

Bu çerçevede izah bağımlısı haline gelen bir çocuk , babası öldüğünde duygusal çöküntüsünden nasıl sıyrılacaktır? Veya babası ölen bir çocuğa izah deliliği yaparken farklı bir yaraya neden olma ihtimali var mıdır? Unutmayın ki o çocuk hala izah bekliyor olacaktır...

İzah bağımlısı haline gelen çocuklar bir süre sonra dünyanın kendileri için döndüğünü sanmaya başlar.

0 comments: