Wednesday, October 21, 2015

Anne Çocuk Arasındaki Rezonans!

Sevgi mayası üzerine kurulu dünya tezgahında yanlış hamur açmaya çalışan bir toplum olduk. 'Sevgi' adlı duygunun dille ifade edildiği ve güdükleştirildiği bir aile ortamı ortaya çıkardık. Ve duygu fakiri bir neslin doğmasına sebebiyet verdik.

İnsanların ruh inşaasının harcı 'sevgi'dir. Bu sevginin külli manadaki cilvesinin mazharı annedir. Anne sevgisi bir çocuğun temelinde aldığı yüksek kapasiteli güven bağını teşekkül ettirecek bir iksirdir. Öyle ki anne sevgisine tam mazhar olmuş bir çocuk kainattaki tüm yaradılanları sevmeye de namzet olur. Ölçüsü bu olan sevgi nameli duygu günümüzde maalesef bozuk para gibi harcanan bir meta' oldu. 

'Anne sevgisi' klişilendirilecek bir duygu iklimi değildir. Anne çocuk arasındaki rezonanstır. Çocuğun fıtri kanunlara fıtratının gereğini sergilemektir. Topluma fayda eksenli entegre olabilmektir. Tüm insanlığa yüreğinin tamamında yer verebilme genişliğidir. 

Bugünün annelerinin 'Daha ne yapabilirim ki? Pazarda bir poşet bile taşıttırmadım.Saçımı süpürge ettim...' diye ifade sadedinde sergiledikleri refleks fıtrilikten uzak bir mülahazadır. Anneler vazifeleri ile kendilerine özel manada yüklenen hissiyat kaynağını birbiriyle karıştırmaktadırlar. Zira anneler, babalarda olmayan bir rezonans durumunu Yaradanın sadece onlara verdiğinden bihaberdirler.

Annenin çocukla kurduğu sevgi bağıyla ileride külli sevgilere mazhariyetin başlangıcına sebebiyet vereceğini unutmaması gerekmektedir. Günümüzde yaşanan toplumsal olayların çıkmazında da bu durum saklıdır.

Bir annenin çocuğuyla kurduğu sevgi rezonasının neresinde olduğunu gözlemleme adına ;

*Çocuğunuzun yılışık hareketleri var mı?

*Çocuğunuz saldırgan ve kavgaya meyilli mi?

*Çocuğunuzun muhakeme gücü ve kavramaları zayıf mı?

*Çocuğunuzun duygusal reaksiyonu  künt mü?

*Çocuğunuzun öğrenmeye ilgisi yetersiz mi?

*Çocuğunuz vurdumduymaz mı?

*Çocuğunuz sevgi gösterildiğinde kuşkulu mu davranıyor?

*Çocuğunuzun merak duygusu yok mu?

*Çocuğunuzun ifade ve konuşma becerileri sınırlı mı?

*Çocuğunuz okulda hep vasat seviyede mi?

*Çocuğunuz topluma hemen karışmakta zorluk çekiyor mu?

*Çocuğunuz okuldan kaçmaya meyilli mi?

*Çocuğunuz içine kapanık mı?

*Çocuğunuz insanlara karşı güvensiz mi?

sorularına verdiği cevaplar analiz için yeterlidir. Bu durumların hepsinin özü 'annenin çocuğuyla kurduğu ilişki ikliminden' kaynaklanmaktadır. Unutmayın ki babada olmayan ama anneye namzet bu duygu, başka kaynaklardan alınamamaktadır. Bir anne, çocuğunun tüm yaradılanı sevecek yürek ülkesine sahip olduğunu gözlemlediğinde vazifesini yerine getirmiş demektir.

Anne sevgisinin zenginliğini yaşayan çocuk topluma zenginlik kazandırır. Bu duygudan yoksunluk yaşayan çocuk da içtimai hayata yoksulluk taşır.

0 comments: