Monday, October 26, 2015

Hak Edilmemiş Değer Alan Çocuk!

Fıtrat temelli çocuk eğitimi kişilik gelişiminde ehem arzeder. Aileler ilk başta çocuklarının varlıklarından duydukları sevinci yaşarlar. Bir süre sonra yürümeye başladıkça tuvalet eğitimleri dahil her şeyleri kıyaslanmaya başlar. Okul hayatı ise artık başarının her şeyden önde olduğu bir yelpazeyi barındıracaktır ebeveyn için. Bu süreç sağlıklı bir şekilde asla devam edemeyecektir. Zira günümüz anne babaları ilk zamanlar çocuklarına salt evlatları olduğu için değer verirken yaş ilerledikçe başarılarına  değer yükleme çabasına girmektedirler.

Çocuğu olduğu gibi kabul etme ve ona mevcut istidatlarıyla  değer verme anlayışı geliştirilebilmeli. Çocukta olmayan yeteneklerin var olması için gösterilen sözlü teveccühler fıtri değildir. 'Oğlum sen var ya....', 'kızım senin yapamayacağın şey yok...' gibi coşkuya dayalı ifadelerle evladlarınıza  değer yüklemeyin. Olduğu gibi sevdiğiniz çocuğunuza kabiliyetleri çerçevesinde özgüven aşılamaya çaba sarfedin. Sun'i pohpohlamalar çocukların kişiliklerini yaralar. İleriki zamanlarda dürtüsel bozukluklara mebni davranışlar aksetmeye başlar.

Bugünün okullarında kavga eden , başarısı düşük ve sosyal ilişkilerinde sorunlar yaşayan çocuklara baktığınızda çevresi tarafından hep hak edilmemiş değer verildiğini görürsünüz. Egosu şişirilerek gelişen çocuğun toplum içerisinde hayal kırıklığı yaşaması mukadder olur.

Ebeveyn olarak çocuğunuza temas dilini geliştirin , fıtratının güzelliklerine dokunun. Böylece evladınızın keşfedilmemiş yetenekleriyle mücehhez olduğunu görme fırsatını yakalayacaksınız.

0 comments: