Tuesday, September 22, 2015

Fırsatlar Kuşağında Kurban Bayramı ve Çocuklarımız İçin 6 Püf Nokta

Bayramlar çocuklar için sevinç kaynağı addedilir. Bu kaynaktan istifade etmek için ailelerin sembolik davranışlardan uzak durup  bireylerin gönüllerinin coşkunluğuna mahal bayramlara yelken açmak gerektiği unutulmamalıdır.Aslında bu açıdan bayramlar dolaylı yönden 'fırsatlar eğitimi'ni de ihtiva eder.

Evin biricik misafirleri için bir talim ve terbiye tezgahı olan bayramlarda özellikle şu hususlar çocuğunuzun kişisel gelişimi için çok ehem arzeder;

1)Aile Davranışı:Kurban ayı Zilhiccenin gelişi ile  'kendi hanemiz dışındakileri bu bayramda nasıl sevindirebiliriz?' mülahazasını ev atmosferinde dillendirilmeli.Et ve tatil vurgusu yaparak kurban anlayışını daraltılmamalı.

Çocuk Bilinçaltı:Bu durum çocuğun 10 günlük motivasyon kaynağı olacak ve bencillik asrında başkalarını düşünebilme yetisi kazanarak 'yardımlaşma ve dayanışma' ahlakı edinecek.

2)Aile Davranışı:Kurban pazarları sosyal ilişkilerin en samimi hava estirdiği yerlerdir.Çocukların ellerinden tutup gitmeli kurban pazarlarına.

Çocuk Bilinçaltı:Çocuklar kurban pazarlarında gördüğü fıtri insan ilişkilerinden etkilenecek ve  sanal alemdeki sun'i ilişkilerin sıyrılarak ayakları sağlam zemine basacaktır.Pazarlarda samimiyet ortamları oluşturun ki çocuğunuzun şuuraltı müktesabatında içtenlik hisleri ve sosyalleşme olgusu yerleşsin.

3)Aile Davranışı:Arefe günü mutlaka çocuklarınızla kabir ziyaretleri yapmayı adet edinin.Çocuğun yaş seviyesini dikkate alarak kabirdeki yakınlarınızı birer birer tanıtmayı unutmayın.

Çocuk Bilinçaltı:Çekirdek aile devrini yaşayan çocuk geniş aile mefhumuna ait tarihsellik içinde ruhi olgunluk kazanmaya başlar.Unutmayalım ki ağaç yaprağıyla gürler.

4)Aile Davranışı:Kurban Bayramının birinci günü erkek çocuklar  camiyle başlamalı, sabah kahvaltısı mümkünse geniş aile ile yapılıp kurban aktivitesinden evvel gerekirse tatlı telaşlarla sosyal hareketllik izi bırakılmalı.

Çocuk Bilinçaltı:Sosyal ilişki alanı ne kadar genişlerse çocuğun yüreği de o denli genişler.Merhamet ve sevgi duygularının paha biçilmez örneklerini görür.

5)Aile Davranışı:Kurban ibadetinin icrası çocukların yaş seviyelerine uygunluğu ölçüsünde gösterilmeli.Nitekim Hz. İsmail kıssaları ile büyüttüğümüz çocuk zaten olaya tatlı bir ibadet olarak bakacaktır.Bu çerçevede Allahın emrinin icrasındaki kul olma fotoğrafı çok iyi temsil edilmeli.Bir taraftan da payladığınız parçaları çocuklarınızla dağıtın diğer taraftan evinizde pişen yemeklerinize mutlaka misafir edinin.
Çocuk Bilinçaltı:Çocuğunuz 10 günde yakaladığı yardımlaşma ve dayanışma motivasyonunu o gün başkalarının da sevinmesine vesile olduğunu gördükçe ibadet ruhunu kamil manada idrak etmiş olacaktır.

6)Aile Davranışı:Mutlaka çocuklarla birlikte sıla-i rahim yapın.Kurban, 'kurbiyyet' yani 'yakınlık' manasını Yaradana karşı göstererek anlamlandırırken, akraba kelimesi de aynı kökten gelerek 'akrebiyyet' yani 'yakınlık' manası ile bu bayramlarda toplum adına bir mana kazanır.Neseb, intisab olan yani bağı kuvvetlendiren dinamik güç olması hasebiyle çocuklara yakınlarınızı birer birer tanıtmayı ihmal etmeyin.Zira sizin çevrenizin genişliği çocuğunuzun yürek ülkesinin genişlemesine sebep olacaktır.

Çocuk Bilinçaltı:Çocuğun özkimlik ve özgüven kazanmasında paha piçilmez bir fırsattır.Çocuk güçlü aile bağlarını birebir görerek, gelecek hayatına sağlam adımlarla ilerleyecektir.

Sonuçta çocuğunuz sosyalleşmeyi, yardımlaşmayı, dayanışmayı, sevinmeyi sevmeyi, özkimlik kazanmayı, özgüven duymayı ve en önemlisi de ibadet ruhunun inceliğini kazanarak mefkure sahibi bir birey olmayı öğrenecektir.



0 comments: