Monday, September 21, 2015

Aile mi , İnternet mi Sorundur?

İletişim ağı sarmalında olan dünyada 'eğitim ağını' tesis edemedik.En basit örneği ile sosyal medyanın müdavimi olan nesli, 'yasakçılık' anlayışı ile eğitmeye çalıştık.

İnternetin fişini çekerek önlemeye çalıştığımız korkuları, artık yasakçı metotlarla gideremeyeceğimizi idrak edebilmeliyiz.Katlanabilir kağıt bilgisayarların icad edildiği şu devirde, yasaklamalar yerine elinin altındakileri 'doğru kullanma' şuurunu verecek reçeteler hazırlamalıyız.Nitekim boyasına güvenen halılar, güneşten korkmaz.

Toplumun en küçük molekülü olan aile, günümüzde köy haline gelen dünyayı okumada basiretsiz kaldı.Ev halinin mahrem olduğu bir aile mefhumu anlayışına sahip bizler maalesef şu an internet dünyası içindeki hareketlerimizle tezat oluşturmaktayız.

Aile içinde tam manasıyla önemi ıskalanan 'mahremiyet talim ve terbiyesi'ni çocuklarımıza hakkıyla veremedik.Nasıl ki evimizin odalarının kendine has ağırlığıyla bir yeri var.Öyle de internet dünyasının da kendine göre odaları mevcut.

Çocuğunuz ev içerisinde kapısını çalmadan odalara girmeyi öğrendiyse onun network halinde de her odaya girebileceğini unutmamalısınız.Burada söz konusu husus internetin sorun olması değil, bizim aile mahremiyeti açısından çocuğumuza verdiğimiz / veremediğimiz eğitim olmalıdır.

Mahremiyet eğitiminde ölçü olması açısından kendinizi şu çizgide tutmaya çalışın; ev içerisinde çocuğunuz sizi pijamalı halden öte görmemeli.Bu durum kıyafet noktasında yakalayacağınız bir anlayış olmakla birlikte, davranış modeli olarak ölçünüz de 'çocuğunuza izinsiz dokunmama ve iradesine saygı' duymakla olacaktır.Bu çerçevede yakalayacağınız taban mahremiyet eğitimi güzelce dallanıp meyve verecek ve çocuklarımız için endişeye mahal hususlar kaybolacaktır.

Ailede yakaladığınız mahremiyet endeksli bir yaşam , interneti sorun olmaktan çıkaracaktır. Tecessüs ve tüketim asrındaki insanların bu ufku yakalaması bilgi toplumunun sağlam temellere oturacağı anlamına gelir. 

0 comments: