Tuesday, September 8, 2015

'Fıtrattan Mizaç ve Kişiliğe'

Mizaç, insanın kişisel kabiliyetleri ve özel eğilimlerinin adıdır.Fıtrattaki genellik, mizaca geldiğinde özel bir hususiyet kazanır.Bu özel mizaç yeteneği sayesinde Yaratıcı, dünyada farklılık deseni oluşturarak hayatı ülfet handikapından kurtarmaktadır. 

Bir aile için ne tatlı bir duygudur ki hanenin içindeki her bir çocuk ayrı bir 'alem' olarak eve taravet verir. Onsekizbin alemin yanında, evdeki küçüklü büyüklü alemleri tanımaya muhatap olan ebeveyne düşen vazife, çocuklarınızın kendine has bir tabiatının olduğunu kabullenmek olsa gerek. 

Doğuştan gelen insanın iç istekleri, huy olarak ve davranış stilleri olarak mizaç ekseninde keşfedilebilir. Temyiz yaşı da diyebileceğimiz çocukluk evresinde mizaçla ilgili tespitlerde bulunulabilirken, insanın baskın fıtri erdemleri de ortaya çıkarılmış olur.

Kişilik dediğimiz cevherin bir bileşeni olan mizaç, eğitim alanında istidatların keşfedilmesinde çok önemli bir yere sahiptir.Sağlıklı bir benlik oluşturma gayreti mizacı doğuracak, mizaç da kişiliğin meyvesi olarak toplumda yerini alacaktır.

0 comments: